Osnovna škola „Ljuba Nenadović“ (istorija škole u PDF formatu)

Stara škola izgradjena 1840. godine

Stara škola

Prva osnovna škola u Žarkovu počela je sa radom 1840. godine u staroj opštinskoj sudnici – zgradi pletari, koja se nalazila na adresi Trgovačka br. 40 (sadašnja Ulica Ace Joksimovića), gde se još uvek nalazi školska zgrada koja je kasnije izgrađena i nazvana „Stara škola“. Nažalost, iako je kao spomenik kulture pod zaštitom Zavoda za zaštitu spomenika “Stara škola“ iz dana u dan propada, prepuštena zubu vremena.

Steva Savković

Zgrada škole koju je projektovao Stevan Savković

iz 2011.g

Današnji izgled zgrade koju je projektovao Stevan Savković

iz 1951.g.

Nova školska zgrada izgradjena je 1953. godine, a dograđivana od 1966. do 1969. godine. u istom školskom dvorištu iznad zgrade koju je projektovao Stevan Savković

1840. godina predstavlja najznačajniju godinu u razvoju naselja Žarkova. Tada je u školu upisano 20 učenika, među kojima je bila i jedna devojčica – Stanica, što je u ono doba bilo veoma retko, a prvi i jedini učitelj je bio Stojan Čola. Kmet Miloš Životić, kod koga je Čola bio sluga, otkrivši da je Stojan pismen i da se tri godine školovao u manastiru u Sremu, predložio je najuglednijim domaćinima sela Žarkova da on postane učitelj i da se oformi prva škola u Žarkovu. Prema kazivanju Radovana Životića (sina Miloša Životića i prvog đaka škole) u školi nije bilo ni klupa, ni školske table, ni katedre. Svi su sedeli na tronošcima ili asuri, pa i učitelj. Učilo se po starom pravopisu, a počinjalo od „bekavice“ i psalitara, i završavalo sa časlovcem. Pored čitanja i pisanja, učilo se i nešto od računa.

Kako je bivalo sve više učenika, prostor “Stare škole“ postao je skučen. Angažovanjem tadašnjeg učitelja Aleksija Đurića, 1914. godine, na svetog Savu, otvorena je nova škola koju je projektovao Stevan B. Savković bez ikakve naknade za svoj rad, smatrajući to svojim dugom mestu u kome se rodio i u kome je stekao prvu pismenost. Ova zgrada je bila tada, i sve do Drugog svetskog rata, jedna od najmodernijih i najlepših zgrada u okolini Beograda. Spoljni izgled zgrade je izuzetno lep i arhitektonski interesantan, sa zvonikom u centru zgrade koji dominira naseljem. Ova zgrada je zbog istorijsko-arhitektonskog značaja stavljena pod zaštitu države kao spomenik kulture.

Istorijat osnovne škole “Ljuba Nenadovic” u Žarkovu može se pročitati iz hronike “Gradja za istoriju škole u Žarkovu 1840-1918” autora Koste Spasenovića, učitelja rodom iz Žarkova. Pomenuto delo (u pdf formatu) možete preuzeti OVDE.

Comments are closed.