11) 01.07.2012. god. Škoti beogradski pobednici

Ragbi ekipa čuvenog koledža Džordž Heriot u finalu savladala domaći Pobednik MOZZART

Uručenje pehara

Velika želja da se pred domaćom publikom predstave u najboljem svetlu nije bila dovoljna za trijumf protiv škotske tradicije. Ragi klub MOZZART Pobednik je u finalu međunarodnog turnira na terenima Žarkova izgubio od ekipe Heriota sa 19:36 i morao da se pomiri sa drugim mestom.

Ukupno je na turniru učestvovalo devet seniorskih i osam juniorskih ekipa iz Srbije, Škotske, Švajcarske, Austrije, Hrvatske, Poljske, Rumunije i Italije. Finalnom meču MOZZART Beogradskog pobednika prisustvovalo više od 500 gledaca.

U publici su bili i potomci škotskih ragbista koji su 1918. godine odigrali prvu zvaničnu utakmicu Srbije, takođe i predstavnici nacionalnih saveza obe zemlja, Džon Heriot koledža…

Organizator turnira je ragbi klub Pobednik MOZZART, a pod pokroviteljstvom ambasade Velike Britanije, Sekretarijata za omladinu i sport grada Beograda, Opštine čukarica, Ragbi saveza Srbije i Ragbi saveza Beograda.

Turnir je organizovan u znak sećanja na prve ragbi mečeve koje su odigrali mladići iz Srbije 1916. godine u Edinburgu protiv vršnjaka na koledžu Džordž Heriot. Skoro ceo vek kasnije revanš na stadionu Žarkova.

Utakmica koju su prvi srpski ragbisti odigrali protiv ekipe Britanskih dominiona 1918. godine u Edinburgu smatra se prvom zvaničnom ragbi utakmicom reprezentacije Srbije. Reprezentacija Srbije postigla je neverovatan uspeh i pobedila selekciju Britanskih dominiona rezultatom 8:6. Utakmicu je na stadionu Marejfild posmatralo 30.000 gledalaca!

Ragbi sa sedam igrača nedavno je ponovo postao olimpijski sport, a svoju promociju imaće na Olimpijskim igrama 2016, dok će na ovogodišnjim u Londonu biti ”test sport“. Ragbi i kod nas postaje sve popularniji, srpska reprezentacija učestvuje na međunarodnim takmičenjima na kojima niže sve veće i veće uspehe.

Comments are closed.