Janković A. Živan – direktor

Rodjen je 1931. godine u Žarkovu u porodici Janković Aleksandra i Ilinke rodjene Spasenović, pa je po majci unuk Vlastimira, praunuk Branislava, čukununuk Dimitrija i bela pčela Trifuna Sapasenovog. U ovoj knjizi mu posvećujem ovaj prostor kao prvom muškom članu familije Janković sa visokoškolskom diplomom stečenoj na univerzitetu u Srbiji. Živan je završio Filozofski fakultet u Beogradu odsek, arheologija ali se nikada nije bavio tim pozivom jer je već na prvom radnom mestu direktora Zemunskog doma kulture,
uplovio u vode srpske kulture i umetnosti. Na ovom poslu ostavio je neizbrisiv trag, što navodi i doktor istorije filma Petar Volk u svom delu „Imenik srpskog filma”.
U vreme procvata srpskog filma i kulture bio je direktor, jednog od hramova ovih umetnosti beogradskog „Doma Sindikata”.
Kao dugogodišnji direktor Union filma, bio je koproducent oko 60 filmova naših poznatih sineasta. Izmedju ostalih, to su i sledeći filmovi: „Sećaš li se Doli Bel” i „Otac na službenom putu” Emira Kusturice, „Život je lep” Bore Draškovića, serijala „Žikina dinastija” i drugih. U ovim filmovima prvi je promovisao svoju ideju sponzorstva, kao vida pomoći poznatih firmi pri snimanju filmova, jer za sve filmove koji su u to vreme snimani državni fondovi nisu obezbedjivali dovoljno sredstava.

Comments are closed.