Janković Živan - direktor

Janković Živan - direktor

Rodjen je 1931. godine u Žarkovu u porodici Aleksandra i Ilinke Janković. Živan je završio Filozofski fakultet u Beogradu odsek arheologija ali se nikada nije bavio tim pozivom jer je već na prvom radnom mestu direktora Zemunskog doma kulture uplovio u vode srpske kulture i umetnosti. Na ovom poslu ostavio je neizbrisiv trag što navodi i doktor iz oblasti istorije filma Petar Volk u svom delu ”Imenik srpskog filma”.
U vreme procvata srpskog filma i kulure bio je direktor jednog od hramova ovih umetnosti a to je beogradski ”Dom Sindikata”.
Kao dugogodišnji direktor Union filma bio je koproducent oko 60 filmova naših poznatih sineasta. Izmedju ostalih to su i sledeći filmovi: ”Sećaš li se Doli Bel” i ”Otac na službenom putu” Emira Kusturice, ”Život je lep” Bore Draškića, zatim ”Žikine dinastije” i drugih. U ovim filmovima prvi je promovisao svoju ideju sponzorstva kao vida pomoći poznatih firmi pri snimanju filmova jer za sve koji su u to vreme snimani državni fondovi nisu obezbedjivali dovoljno sredstava.