Selaković M. Živko

Živko – Žika Selaković rodjen je 1942. godine u Žarkovu u porodici Miodraga i Ilinke – Kike pa je po majci unuk Julke udate Joksimović, praunuk Mihaila, čukununuk Živote i bela pčela Miloja Spasenovića.
Od svoje rane mladosti bavio se društveno političkim radom. Najpre je bio predsednik Narodne omladine Žarkova, član komiteta omladine Čukarice i grada Beograda. 1964. godine bio je jedan od osnivača Mesne zajednice Žarkova i njen prvi sekretar gde je tokom 20 godina ostvario velike rezultate.
1959. godine bio je jedan od osnivača Društva za telesno vaspitanje „Partizan” u Žarkovu koje je bilo prvak SFR Jugoslavije u Partizanskom višeboju. Punih 10 godina bio je sekretar DTV „Partizan” a po potrebi i takmičar. Ima veliku zaslugu za izgradnju Sportskog centra „Partizan” na mestu nekadašnjeg fudbalskog igrališta kod stare „Sokolane”.
Sedamdesetih godina punih 6 godina bio je predsednik Fudbalskog kluba Žarkova u čijem mandatu je izgradjen novi stadion u ataru zvanom Makiš pored Beogradskog vodovoda i železničke Ranžirne stanice.
Kao rezultat njegovih aktivnosti biran je 1969. godine za odbornika Opštine Čukarice kao i u jednom mandatu odbornik grada Beograda.
Svojevrstan presedan u Skupštinskoj istoriji Srbije da posle 100 godina nekada malo selo Žarkovo koje je 1904. godine imalo svog Narodnog poslanika Radovana Miloševića dobije od 1997. do 2004. godine izabranog Narodnog poslanika u Skupštini republike Srbije a to je Živko Selaković.
Za svoje društvene aktivnosti Žika je dobio niz priznanja, zahvalnica i nagrada, od kojih mu je najdraža zlatna plaketa za razvoj grada Beograda koju mu je uručio nekadašnji gradonačelnik Beograda Branko Pešić.

Comments are closed.