Vlajić Živka udata Milutinović – prva žena učiteljica iz Žarkova

Vlajić Živka udata Milutinović – prva žena učiteljica iz Žarkova

Živka je rodjena 1927. godine u Žarkovu od oca Prvoslava i majke Milosije zvane Zika.
4 razreda osnovne škole završila je u Žarkovu, zatim 1940/41 školske godine završila je dva razreda u II ženskoj gimnaziji a sledeća dva razreda odnosno III i IV razred i malu maturu završila je u školi „Matija Ban” - današnja Osnovna škola „Josip Pančić” na Banovom Brdu.
1944. godine upisala je i 1948. godine završila Učiteljsku školu. Upisala je vanredne studije na Filološkom fakultetu jer je po dekretu Minastarstva prosvete morala da prihvati službu učiteljice.
U novembru 1948. godine vodila je 2 meseca kao kulturno prosvetni referent IV beogradsku brigadu pri izgradnji auto puta. Od januara do marta 1949 godine radila je kao pionirski rukovodilac u Sreskom komitetu a za to vreme tri puta je sprovodjena u SUP Čukarice i to noću pod pretnjom da će biti zatvorena pa je 08.marta 1949. godine potpisala i prihvatila dekret o raspordjivanju na radno mesto učiteljice u selo Šume srez Oplenački kod Natalinaca gde je odmah postala i upravitelj škole sa stotinu djaka, sa dva četvrta razreda a pored toga morala je da stanuje, ne u školi kao što će to kasnije biti uobičajeno za učitelje u selu, nego u komšiluku kod, kako Živka kaže „dobrih ljudi”.
Pored škole vodila je analfabetske i zdravstvene tečajeve a uveče organizovala priredbe i posela. U selu je 1950. godine primljena u Komunističku partiju. Selo je tada bilo bez vode i struje, jednom rečju bila su to teška vremena čega Živka kao mlada devojka nije bila ni svesna. Posebno teško je bilo za SKOJ-evku i partrizanku, kako je u selu nazvaše, pa je zato morala poljska straža da je čuva i noću i danju u selu u kome su se krili četnici.
Februara meseca 1950. godine Živka se udaje za Milutina Milutinovića trgovca iz sela koji je radio u Arandjelovcu u upravi fabrike šamota. Već u maju iste godine Milutin odlazi na dvogodišnje odsluženje vojnog roka u Kičevo – Makedonija. 30 novembra 1950. godine Živka je dobila prvu ćerku i premestila se na radno mesto učiteljice u selo Potezica kod Donje Trnave a samo posle tri meseca prelazi na rano mesto učiteljice u Natalincima pa zatim nastavnika u srednoj Školi za učenike u privredi gde je kasnije bila i direktor. U Natalincima je bila upravnik Biblioteke i Obdaništa. U Natalincima je 1955. godine rodila i drugu ćerku.
Od 1959. godine pa narednih 5 godina radi u Novim Banovcima da bi najzad dobila radno mesto vaspitača u Beogradu na Vračaru u „Domu za decu i omladinu”. Sa tog radnog mesta odlazi 1969. godine zbog bolesti srca u invalidsku penziju.
Svo vreme službovanja i posle odlaska u penziju, pa i danas Živka je bila aktivni društveno politički radnik i zato dobila veliki broj priznanja i odlikovanja.
Stanovala je počev od sela Šume i Potezica, varošica Novih Banovaca i Natalinaca da bi najzad zamenom 2 kuće u Natalincima obezbedila najpre suterenski stan u Beogradu u Lominoj ulici br. 26, zatim njegovom zamenom prešla u stan u potkrovlju na Zelenom Vencu 2 A, gde je sa porodicom stanovala 30 godina i 1997 godine najzad ponovo došla u deo svog Žarkova tačnije na Banovo Brdo gde i sada stanuje u ulici Stevana Brakusa br.7.
Od dve ćerke Živka ima ćetvoro unučića i šest praunučića.