Janković M. Dušan – karatista

Rodjen je 1957.g u Žarkovu u porodici Milana Jankovića i Živke rodjene Maričić čija je majka ćerka Maričić Dragoslave rodjene Pantić a njena majka Leposava je rodjena u porodici Spasenović Radivoja pa je Dušan po majci praunuk Radivoja i čukununuk Mihaila i Stane Spasenović.
Da genetika nije slučajnost (otac bokser a ujak fudbaler) kod braće Janković se to najbolje vidi. 1967.g. sa mladjim bratom Zoranom počinje da trenira plivanje. Vrlo brzo napreduje i 1972.g. na prvenstvu Beograda za pionire osvaja I mesto na 50m. ledjno, a Savet OŠ «Ljuba Nenadović» kao znak priznaja mu dodeljuje povelju za najboljeg plivača u istoriji Žarkova do tada. U toku 1973., 74. i 75. godine, na srednjoškolskim prvenstvima Beograda i Srbije u ledjnom stilu je uvek bio na pobedničkom postolju. Po završetku srednje škole kao većine mladih tih godina zanesen Brus Lijem l976.g. zajedno sa bratom počinje da trenira karate u KK »Partizan» na stadionu JNA. Prvi treneri su mu bili: Dr. Zdeslav Milinković, Dr. Vladimir Jorga i Dr. Ilija Jorga, sve legende Jugoslovenskog karatea. Sa ekipom «Partizana» 1982.g. u ligi Beograda osvaja II mesto ekipno a na prvenstvu Srbije ekipa osvaja III mesto. 1984.g. sa ekipom KK «Čukarica» osvaja I mesto na prvenstvu Beograda i IV mesto na prvenstvu Jugoslavije.
1985.g stupa u brak sa suprugom Zoricom i zbog porodičnih obaveza prestaje da se bavi aktivno takmičenjem, postaje glavni trener u sekciji DTV «Partizan» Žarkovo, i tako počenje njegova uspešna trenerska karijera. Tih godina zahvaljujući Janković Dušanu, karate u Žarkovu stiče veliku popularnost, postaje najmasovniji sport i u velikoj sali «Partizana» teško da je bilo slobodnog mesta za vežbanje. Ponosan je da nije bilo familije iz Žarkova a da se bar jedno dete nije oprobalo u karate veštini.
1993.g. osniva Karate klub «Žarkovo» i postaje dugogodišnji Predsednik kluba. U narednim godinama karatisti jednog malog kluba osvajaju na stotine medalja sa raznih takmičenja. Pod njegovim stručnim radom mnogi rodjeni Žarkovci su postali majstori karatea, ali početkom studiranja svi prestaju da se bave ovom plemenitom veštinom. Takvi su i Dušanova ćerka Jelena, majstorski kandidat, apsolvent na Megatrend Univerzitetu, i sinovac Miloš Z Janković majstor karatea 2.Dan, po struci je profesor Fizičke kulture, vrlo uspešan i perspektivan takmičar, koji trenutno radi kao fitnes instruktor u Dubaiu. Dušan se nada da će ga Miloš jednog dana zameniti i nastaviti tradiciju.
Dušan Janković se uspešno bavi i karate sudjenjem od 1990.g. Republički sudija postaje 1996.g., Savezni 1998.g a Internacionalni sudija 2004.g. i do sada je sudio na više od 400 kako domaćih tako i medjunarodnih takmičenja što ga svrstava u red naših najboljih sudija.

Počinje opet da se takmiči sada kao veteran, i 2012.g. osniva Beogradsko udruženje Karate Veterana (jedino registrovano veteransko karate udruženje u Srbiji i okruženju) i postaje njegov Predsednik. Do sada je bio na raznim funkcijama u Beogradskom i Srpskom karateu i za to je dobijao mnogobrojna priznanja. Najveće priznanje (na slici) do sada dobija 2013.g. od Evropske Tradicionalne Karate Federacije titulu SHIHANA (Akademik karatea) 7. DAN za doprinos u razvoju karate sporta.
Manje uspešno se bavio i ostalim sportovima (triatlon, biciklizam, orijentaciono trčanje, planinarenje i drugim). Za razliku od većine sportista koji postaju penzioneri sa 30.godina, karatisti doživljavaju punu zrelost posle 70-te godine života, tako da se nada da će rezultati dugogodišnjeg napornog rada tek početi da pristižu. Želja mu je da jednog dana u 90-oj godini umre u sali za vežbanje držeći deci treninge ove lepe i korisne borilačke veštine. Daće Bog.

Comments are closed.