Vlajić Milutin - brigadni general

Vlajić Milutin - brigadni general

Rodjen je 1878. godine u poznatoj familiji Vlajić iz Žarkova u kojoj je rodjeno niz intelektalaca što je za vreme početka XX veka bilo neobično.
Majka Mileva rodjena Janković u porodici Stevana i Čedić Anice i otac Pavle Vlajić dugogodišnji predsednik Žarkovačke opštine i osnivač Zemljoradničke zadruge u Žarkovu, poslaše Milutina u Beograd gde je završio gimnaziju a zatim Vojnu akademiju. Sa činom pešadijskog poručnika upućen je na službu po raznim mestima u Srbiji. Do balkanskih ratova 1912. godine stekao je čin kapetana, a za hrabrost u ratu, kao komadant bataljona odlikovan je srebrnom i zlatnom medaljom. U Prvom svetskom ratu unapredjen je u potpukovnika, dobivši dve Karadjordjeve zvezde sa mačevima. Posle čina pukovnika 1925. godine dobija čin brigadnog generala.
U Žarkovu se priča da je pripadao organizaciji ,,Crna ruka” ali to demantuju ratna odličja i civilna odlikovanja: Orden belog orla sa mačevima i orden Svetog Save IV reda.
Pored toga generalski dosije koji je Vlajić T. Spasoje pisac hronike ,,Žarkovo” pronašao u Istorijskom arhivu vojske Jugoslavije gde piše prema mišljenju Milutinovih predpostavljenih oficira da:,,Djeneral Vlajić spada u red naših elitnih pešadijskih oficira, čvrstog je i postojanog karaktera, vrlo marljiv, inteligentan, pravičan. Vrlo dobre opšte i stručne spreme i važio je kao vrlo dobar pešadijski komadant.”
Da je Miliutin pripadao organizaciji ,,Crna ruka” bio bi osudjen kao mnogi pripadnici ove organizacije a ne bi dobio mnoga odlikovanja i napredovanja u službi.
U knjizi ,,Žarkovo priča koja traje” autori Savković Jovan, Smić Milan i Gordana Predić napisaše da su njegove kćeri Jelena i Milica prve žene intelektalke u Žarkovu. One su kćeri Miloja Vlajića.
General Milutin Vlajić i njegova supruga Milićević Ružica imali su ćerku Veru i sina Predraga koji je stradao u Bosni u ratnom vihoru II svetskog rata.