Osnovna škola „Đorđe Krstić“

Djordje KrstićOsnovna škola „Đorđe Krstić“ osnovana je na početku XIX veka, 1905. godine. Pošto nije bilo odgovarajućeg prostora za vaspitno-obrazovni rad, prvih nekoliko godina nastava je izvođena u privatnim kućama.
Već 1908. godine na Čukarici u Radničkoj ulici br. 49 podignuta je školska zgrada u kojoj je na početku nastavu pohađalo jedno odeljenje od 30 učenika. Nastavu je izvodio učitelj Isak Izrailjević, prvi učitelj ove škole. Do 1944. godine škola je nosila naziv Osnovna škola „Kralj Dečanski“, kada se taj naziv ukida i škola dobija ime Osnovna škola broj 26. Tek 1953. godine škola je ponela ime po znamenitom slikaru naše realističke umetnosti Đorđu Krstiću.
Od 1. septembra 1974. godine Osnovna škola „Đorđe Krstić“ nastavu izvodi u modernom zdanju u Žarkovu. Danas je to moderna i savremeno opremljena škola sa uslovima za rad 1260 učenika i 103 člana kolektiva.
Prostor od 6700m², sa kabinetskom nastavom, bibliotekom i čitaonicom,  fiskulturnom salom i školskim bazenom omogućuje da se vaspitno-obrazovni rad i druge aktivnosti izvode primenom savremenih metoda i oblika rada uz korišćenje savremenih nastavnih učila.skola Djordje Krstić
Škola raspolaže sa 6.700m2 prostora. Tu su kabineti za sve predmete, opremljeni prema nameni. Stalnim ulaganjem u osavremenjivanje, kroz nastavna sredstva i posebnu namensku opremu, kolektiv teži da ide u korak s vremenom.
Recimo da su tu i tehnički kabineti sa mrežom računara i pratećom informatičkom opremom, čitaonica sa savremenim prezentacionim sredstvima, deo kabineta ima računare, a planira se da se njima opreme svi. I, naravno, sve to sa obaveznom vezom sa internetom.
Fond Biblioteke se stalno obnavlja i učenici su njeni redovni posetioci, što nije fraza! Znaju da će ovde naći i klasike, ali i savremena izdanja.
Prema mogućnostima, stalno se ulaže i u uređenje enterijera, što uslove za nastavu čini komfornijim, povećava ergonomiju pri radu i bezbednost učenika.
Školski bazen omogućio je generacijama da postanu plivači! Takoreći stalno traje akcija obuke u plivanju, uz budno oko i stručan nadzor nastavnika.
Oko škole su vanjski tereni za najpopularnije timske sportove.
I, naravno, treba naglasiti da je kolektiv škole sastavljen od stručnog kadra. Tu su kako iskusni pedagozi voljni da primene svoje iskustvo, tako i mladi nastavnici predani svom poslu. Stručne službe i uprava su tu da se uhvate u koštac sa svim izazovima profesije i omoguće dalji razvoj kolektiva.

Tekst je preuzet sa sajta škole www.os-djordjekrstic.edu.rs

Comments are closed.