Fudbalski klub ŽARKOVO

scan0033

 Klikni na sliku da je povećaš

Grupa Žarkovaca u vreme neposredno po završetki II svetkog rata a po povratku sa  jedne utakmice.

Stoje sa leva na desno: 1.) Draga (Ivan) Janković, 2.) Moma Maričić, 3.) Žika Madžarević, 4.) Lazar Odabašić, 5.) Milutin Ča Borin, 6.) Živko – Kika Spasenović, 7.) Trener, 8.) Borivoje – Mure Janković, 9.) Čedić Djone, 10.) Sava – Suljin Janković, 11.) Spasa Ča Sime Spasenović, 12.) mali Mija Nastić, 13.) Ćure Spasenović, 14.) Braca Nastić, 15.) Draga – Zvrkica Spasenović, 16.) Sveta Miće kovača, 17.) Draga Medonjin Milošević.

Srednji red sa leva na desno: 18.) Duja Spasenović, 19.) Vlada Maričić, 20.) Mija Ognjanović, 21.) Ilija – Lile Janković, 22.) Damnjan Todorović, 23.) Zaka Vlajić, 24.) Steva Ognjanović, 25.) Boško Pantelić, deca 26.) Rada Čedić, 27) Draga – Blakčetov Vlajić, 28.) Blakče Vlajić, 29.) Bora Vlajić, 30.)  Rada Veljković, 31.) Milutin Ča Borin 32.) Steva Pavlović.

Prvi red sede sa leva na desno: 33.) Duja Spasenović, 34.) Žikana Djordjević, 35.) Ljuba Savković, 36.) Rata Živković, 37.) Krsta Savković, 38.) Kire Joksimović iza njega se nazire 40.) lice nepoznate osobe, 41.) Nikola Maričić i 42.) Mića Pantić.FK Zarkovo

Fudbalski klub ŽARKOVO osnovan je 1925. pod prvobitnim imenom ZSK – ŽARKOVO. U martu 1941.godine klub menja naziv, i dobija ime koje i danas nosi.

Iako o tome ne postoje nikakvi pisani tragovi, hroničari žarkovačkog sporta jednoglasni su u pretpostavci da je FK ŽARKOVO svoje klupske boje (zeleno – belo) dobio po uzoru na FK RAPID iz Beča, koji je u to vreme bio neprikosnoven u evropskom fudbalu.

Stariji svakako znaju da je FK ŽARKOVO nekada predstavljao istinsku fudbalsku velesilu. Fabrikovao je fudbalere i za FK CRVENA ZVEZDA (Hajduković, Spasojević, Z. Janković, Arsić…), i za FK PARTIZAN, i za državnu reprezentaciju (Janković, Jesić, Banjalić…); kao i za najveće evropske klubove, kao što je npr. REAL MADRID (M. Janković). Stoga, apsolutno nikoga nije čudilo kada je pocetkom sezdesetih FK ŽARKOVO u sportskoj štampi bio proglašen „zonskim Real Madridom“, niti što je FK ŽARKOVO pedesetih godina bio „klub u modi“, odnosno četvrti klub po popularnosti u Beogradu (odmah iza C. Zvezde, Partizana i OFK Beograda) /citat: Dr. Aleksandar Obradović/.

Pred Žarkovom su svojevremeno oružje najredovnije polagali i mnogi timovi koji su se poslednjih decenija takmičili, ili jos uvek igraju u Prvoj i Drugoj ligi. Znao je FK ŽARKOVO da iznenadi i „moćnu“ C. Zvezdu na njenoj „Marakani“; i da smrvi reprezentaciju Beograda sa čitavih 6:0; i da beogradskom Hajduku nanese najteži poraz u njegovoj istoriji, i to na sred Liona… A o bezbrojnim visokim pobedama nad ostalim „manjim“ klubovima (kao sto su npr. RADNIČKI, ŽELEZNIK, OBILIĆ, HAJDUK KULA, ČUKARICKI, VOŽDOVAC…) zaista nema potrebe trošiti ni reči, ni prostor.

Sredinom pedesetih godina prošlog veka, komunisti nasilno ukidaju opstinu Žarkovo. Mimo volje njegovih žitelja, Žarkovo biva pripojeno „crvenoj“ opstini Čukarica. Dotična opština već ima svoje mezimce (FK ČUKARICKI) o kojima se na najbolji mogući nacin stara, dok je FK ŽARKOVO za nju samo „četnički klub iz četničkog sela“. Sve što je opština Žarkovo nekada posedovala, gologuzi čukaricki paraziti jedva su dočekali i oberučke prigrlili (više hiljada kvadrata poslovnog prostora, stotine hektara najboljeg poljoprivrednog i gradjevinskog zemljišta…)., bukvalno sve, izuzev Fudbalskog kluba ŽARKOVO koji postaje pastorče u sopstvenoj kući; neželjeni balast kojeg se što pre valja otarasiti…

I pored toga što postoji već više od 80 godina, FK ŽARKOVO je i dan – danas beskućnik. Naime, klub još od 1973. sve svoje utakmice kao domaćin igra u Makisu, na mestu koje je dobio na korišćenje kao „privremenu lokaciju“. Pre toga ŽARKOVO je goste dočekivalo na svom prvobitnom igralištu koje je bilo smešteno na lokaciji zvanoj „Paprat“, a docnije i na legendarnom terenu koji se nalazio kod stare Žarkovačke sokolane (sada DTV „Partizan – Žarkovo“, u ulici Prote Milorada Pavlovića). Projekat za izgradnju modernog fudbalskog stadiona sa pratećim objektima za potrebe klubova iz porodice SD ŽARKOVO odavno postoji, kao i plac koji su opstina Čukarica i grad Beograd više puta dodeljivali (ali i oduzimali!?!) klubu. Jedan deo dotičnog placa, koji se nalazi na lokaciji znanoj kao „Bibin grm“ (ugao Jablaničke ulice i Ibarske magistrale, u pravcu ka naselju Cerak Vinogradi), godinama unazad SO Čukarica izdaje pod zakup privatnom prevozniku koji tu parkira i održava svoje autobuse, dok drugi deo zvrji zaparložen u korov i zatrpan djubretom. Stoga, Žarkovo u celini ima da „zahvali“ isključivo SO Čukarica i gradu Beogradu što naš kraj, sa više od 110.000 stanovnika, nema ni jedan pristojan sportski objekat, što su svi klubovi iz porodice SD ŽARKOVO večiti beskućnici, te što FK ŽARKOVO i danas svoje utakmice igra na „sakrivenom“ objektu u Makišu.teren 2 FK Zarkova

Večito na samom rubu egzistencije, FK ŽARKOVO se u poslednje 3 decenije uglavnom takmiči u Srpskoj ligi i Beogradskoj zoni. Na svu sreću – razni „tajkuni“ i „kontraverzni biznismeni“ (citaj: kriminalci i ostali ološ najrazlicitijih fela) nisu se preterano interesovali za FK ŽARKOVO, pa smo bar rasterećeni briga oko toga da će naš voljeni Klub na kraju doživeti najgoru moguću sudbinu, poput Železnika ili OFK Zvezdare…

teren FK ZarkovaIZMEDJU OSTALOG, ŽARKOVO JE POZNATO I PO TOME ŠTO JE DUGO GODINA FABRIKOVALO IGRAČE ZA ČITAVU FUDBALSKU SRBIJU. ŽAO MI JE ŠTO DANAS ŽARKOVO NIJE BAR UZ RAME KLUBOVIMA KOJIMA JE NEKADA BILO NEDOSTIŽNI UZOR ILI BAR LJUTI RIVAL, KAO STO SU TO ŽELEZNIK, ČUKARICKI, HAJDUK IZ KULE…CESTO SAM GOVORIO O ŽARKOVU KAO O PRIMERU STVARANJA FUDBALSKIH DRAGULJA. AKO NEMCI IMAJU GLADBAH, ITALIJANI PARMU, NAŠ FUDBAL HITNO MORA DA VRATI ŽARKOVO! (Miljan Miljanić)

Tekst preuzet sa sajta WWW.myspace.com

Comments are closed.