Golubarstvo u Žarkovu

Počeci golubarstva u Žarkovu mogu se vezati za prvu polovinu 20. veka. Teško se može utvrditi ko je prvi počeo ali se veruje da bi to mogli biti: Djurdje Savković – Drca, zatim Dragoljub Mišić, Miodrag N. Ognjanović, Momčilo Vlajić – Crni i verovatno još neki ali se to zaboravilo jer nije bilo organizovanog takmičenja kao sada, nisu se dobijale nagrade i pehari već je to bio komšijski prestiž.

Posle 1945. godine nekoliko momaka nastavilo je tradiciju gajenja golubova a to su bili: Miloš Jovanović – Midjor, Petar Čedić, Jovan Petrović – Skakavac, Momčilo Stošić – Roka, Dušan Jovanović i još nekolko mladjih.

U novo osnivani Saveza srpskih visokoletača 1967. godine učlanjuju i žarkovački odgajivači pod rednim brojem 27.

Već 1970. žarkovački odgajivač Petar Čedić – Rera postaje prvak Srbije a isti uspeh ponovio je i 1972. godine. Posle ova dva Rerina uspeha mnogi dečaci su počeli vrlo aktivno da se bave golubarstvom. Osnivaju se još četiri društva koja nose brojeve 52, 72, 203, i 550. Svako društvo ima po nekoliko članova a broj golubova je promenjiv.

Prema postojećim rejting listama najbolji je Miodrag Stošić – Rokin rodjen 1949. godine u Žarkovu. Kada je prvi put 1973. godine postao prvak bez prestanka je u vrhu rejting lista. Njegov golub duz mavijan JY -52-1-20-99 postigao je šampionsko vreme u letenju sa vremenom 14,47 sati na zvaničnom takmičenju medju 423 takmičara sa 3.385 golubova. Za ovaj uspeh dobio je zlatnu alku Saveza a za ukupan rad proglašen je za golubara 20. veka I dobio pehar izuzetne lepote u obliku obeliska na čijem se vrhu nalazi golub. Za predsednika Saveza golubara Jugoslavije izabran je 1997. godine.

Comments are closed.