2) 13.03.2008.god. I Žarkovo bi opštinu

Večernje novosti. | 13. mart 2008. 19:50 |

Meštani Žarkova istrajni u svom nastojanju da povrate status. Građani Žarkova 53 godine protiv svoje volje pripojeni Čukarici. Već četiri godine nema odgovora na zahtev da se osamostale

INICIJATIVA meštana Žarkova da se ovom naselju vrati status opštine stoji u fioci gradonačelnika već četiri godine. Iako do danas ništa nije urađeno po ovom pitanju, među Žarkovcima ova ideja još živi i oni se nadaju da će je i ostvariti. U opštini Čukarica smatraju da je zahtev grupe građana za secesijom besmislen i da se iza njega skrivaju političke pretenzije.
Srećko Đorđević, predsednik Inicijativnog odbora za osnivanje opštine Žarkovo, ističe da je ovo naselje status lokalne samouprave izgubilo 1955. godine.
– Argument predsednika Čukarice Dragan Tešić, da su Žarkovo i Banovo brdo neodvojiva celina i da je njihovo odvajanje suludo, ne pije vodu – objašnjava Đorđević. – On previđa važnu istorijsku činjenicu – da je početkom 20. veka, upravo grupa od 19 žitelja tadašnjeg žarkovačkog zaseoka Čukarica, tražila i od vlasti nažalost dobila blagoslov da se otcepi od matične opštine Žarkovo, koja je ukinuta običnim komunističkim dekretom i postala sastavni deo novoproklamovane opštine Čukarica.
Inicijativu desetine hiljada građana, Đorđević opravdava podatkom da više od polovine ukupnog broja stanovnika Čukarice danas živi na području Žarkova. Zato je potpuno besmisleno što dotična opština i dalje nosi naziv Čukarica, po najmanjem i najmlađem naselju u svom sastavu, dodaje on. Takođe, dovodi u pitanje i potenciranje vlasti na sprovođenju referenduma, jer nije raspisan ni kada je opština Žarkovo ugašena i nasilno pripojena Čukarici.
Predsednik opštine Dragan Tešić kaže da su razlozi za „otcepljenje“ pojedinih naselja najčešće iracionalni.
– Razumem i opravdavam inicijativu čiji je motiv brža izgradnja infrastrukture i napredak naselja – objašnjava Tešić. – Međutim, ukoliko su razlozi samo istorijske činjenice ili to što neko ima problem sa nazivom, a pri tom građani nisu ni svesni hoće li od toga imati koristi, smatram neozbiljnim.
Žarkovci, ali i mnogobrojni sugrađani iz drugih beogradskih naselja koji godinama intenzivno traže nezavisnost, možda će je ostvariti, ukoliko rezultati ekonomske analize opravdanosti, koja će biti sprovedena u naredne četiri godine, budu pozitivni.

OTETA IMOVINA
PREMA Đorđevićevim rečima, opština Žarkovo je 1921. godine, za svoje potrebe, izgradila veliku dvospratnu zgradu, a koja je srušena 1986. godine prilikom rekonstrukcije Trgovačke ulice.
– Kada je 1955. godine Žarkovo pripojeno novoproklamovanoj opštini Čukarica, izvršena je primopredaja arhive, inventara, pokretne i nepokretne imovine – objašnjava Đorđević. – Oduzeto je oko 1.500 kvadrata poslovnog prostora, 20 hektara ziratnog zemljišta, kao i 100 hektara kućnih placeva. Ukoliko bi samo polovina ove imovine bila vraćena budućoj opštini Žarkovo, ona svakako ne bi morala da bude smeštena u iznajmljenim prostorijama poput Surčina, koji je predsednik Tešić naveo kao loš primer novoformirane opšine.

Komentari: 3

Georgoje 08. novembar 2008. 02:17

Hvala Bogu! Ako su neuporedivo”mladja” mesta širom Srbije (Kruševac, Vranje, Valjevo,…) koja pri tom imaju i nogo manje stanovnika od Žarkova dobila čak i status gradova, više nema nikakvog opravdanja da se Žarkovu najzad ne vrati barem status Opštine u sasatavu Beograda.

Djuka 25. mart 2008. 00:41

Citam clanak, i ne mogu cudom da se nacudim: razlozi poput suvih istorijskih cinjenica za predsednika SO Cukarica su potpuno nevazni?!? Po toj njegovoj logici – ni Srbija vise nema sta da trazi na Kosovu i Metohiji, posto za njega istorijski fakti nisu ni od kakvog znacaja! Alal vera Tesicu, ovakvim izjavama pokazujete svima svoje pravo lice.

Miroslav, AVALSKI VENAC 16. mart 2008. 00:51

Samo napred Žarkovci, ISTRAJTE U SVOJIM VIŠE NEGO OPRAVDANIM I U ISTORIJI ODLIČNO UTEMELJENIM ZAHTEVIMA!

Comments are closed.