1) 08.02.2008.god. I Žarkovčani traže opštinu

Inicijativa Udruženja starosedelaca dela Čukarice

08.februar 2008.god. Glas javnosti

Smatramo da Žarkovu treba vratiti status opštine, koju je imalo do 1955. godine, kažu u Inicijativnom odboru za opštinu Žarkovo. To je besmisleno. Ne treba od Trgovačke ulice praviti novi Bulevar, odgovara Dragan Tešić

Udruženja starosedelaca Žarkova „Žarkovac“ i „Stari Žarkovci“, u aprilu 2004. godine podneli su inicijativu Skupštini grada Beograda za formiranje opštine Žarkovo. Od tada pa do danas, prema njihovim rečima, odgovor, pa makar i negativan, na njihovu adresu nije stigao. Inače, ovaj deo prestonice prostire se na površini od oko 550 hektara i ima 110.000 stanovnika.

– Našu inicijativu podržalo je preko 4.000 građana. Mi smatramo da Žarkovu treba vratiti status opštine, koju je imalo do 1955. godine, kada je komunističkim dekretom ukinuta. Pored Skupštine grada obraćali smo se i opštini Čukarica, u čijem se sastavu trenutno nalazimo. Nerešena komunalna pitanja, istorija Žarkova i veliki broj stanovnika, razlozi su zbog kojih želimo svoju opštinu – objasnio je Srećko V. Đorđević, član Inicijativnog odbora za osnivanje opštine Žarkovo, koji se zalaže da deo novca, koji stanovnici ovog dela grada plaćaju kroz porez završi u tom naselju.

S druge strane, Dragan Tešić, predsednik opštine Čukarica, ovu inicijativu smatra besmislenom, jer, kako nam je rekao, „ne treba od Trgovačke ulice praviti novi Bulevar kralja Aleksandra“.

Odbornici žarkovačke opštine

 MESNA UPRAVA OD 1839. GODINE

Žarkovo je svoju mesnu samoupravu dobilo davne 1839. godine, da bi se 2. jula 1856. godine formirala opština Žarkovačka, koja se prostirala od reke Save, leve obale Topčiderske reke, preko Kneževca i Železnika do Ostružnice. Tek 21. decembra 1911, na delu teritorije opštine Žarkovačke stvorena je opština Čukarica, a jula meseca 1955. godine Žarkovu je ukinut status opštine.

– Žarkovo, Čukarica i Banovo brdo su jedna nedeljiva celina i ne može jednostavno da se podvuče linija kojom bi se stvorila veštačka granica. Ukoliko odbornici Skupštine grada jednog dana donesu Stara zgrada žarkovacke opštineodluku kojom se omogućava formiranje niza manjih opština na teritoriji grada, nije isključena mogućnost da će tada Žarkovo postati samostalna celina – izjavio je za Glas Tešić. On se osvrnuo i na zahteve stanovnika Železnika, koji su takođe pokrenuli sličnu inicijativu za formiranjem samostalne opštine i rekao da oni zbog svoje udaljenosti od jezgra Čukarice imaju osnova za svoj zahteva, mada je još diskutabilno koliko je to ekonomski isplativo.

Komentari

Pet, 08/02/2008 – 12:20 — Miroslav

Pa ako su stvarno za gospodina Tesica „Zarkovo, Cukarica i Banovo brdo jedna nedeljiva celina“, cemu onda poluvekovni macehinski odnos SO Cukarica samo i iskljucivo prema Zarkovu? Bar je to uocljivo „i iz aviona“, cak i ljudima koji nisu iz tih krajeva. BRAVO ZARKOVCANI, BUDITE ISTRAJNI! SAMO NAPRED!

Sat, 09/02/2008 – 00:05 — Проф. СРЕТЕН СТАНОЈЕВИЋ

ПИТАЊЕ СВИХ ПИТАЊА, КОЈЕ НАЖАЛОСТ НИКО НИ НЕ ПОМИЊЕ, ЈЕСТЕ: ЗАШТО СЕ И ДАЉЕ ДОТИЧНА ОПШТИНА УОПШТЕ ЗОВЕ „ЧУКАРИЦА“?
КАО ПРВО – ДАНАС ЦЕЛА СО ЧУКАРИЦА ИМА УКУПНО ОКО 180.000 СТАНОВНИКА, ОД КОЈИХ ПРЕКО 110.000 ЖИВИ НА ТЕРИТОРИЈИ ЖАРКОВА. ПО КОЈОЈ ТО ОНДА (АНТИ) ЛОГИЦИ, И ЗБОГ ЧИЈИХ ХИРОВА, ТА ОПШТИНА И ДАЉЕ НОСИ РОГОБАТНО ИМЕ „ЧУКАРИЦА“?
КАО ДРУГО – ЖАРКОВО ЈЕ МИЛЕНИЈУМИМА СТАРИЈЕ НАСЕЉЕ ОД ЧУКАРИЦЕ, КОЈА ПОСТОЈИ ТАКОРЕЋИ ОД ЈУЧЕ. НАРАВНО, И КАО ОПШТИНСКО МЕСТО ИМА НЕУПОРЕДИВО ДУЖУ И БОГАТИЈУ ТРАДИЦИЈУ ОД ЧУКАРИЦЕ.
ИСТОРИЈСКЕ, КУЛТУРНЕ И СВЕ ДРУГЕ НЕОБОРИВЕ ЧИЊЕНИЦЕ ПОТПУНО СУ НА СТРАНИ ЖАРКОВА . СВИДЕЛО СЕ ТО НЕКОМЕ ИЛИ НЕ, РАЧУНАЈУЋИ ТУ И „ГОСПОДУ“ АКТУЕЛНЕ ЧУКАРИЧКЕ ОПШТИНАРЕ.
ДИНОСАУРУСИ СУ ИЗУМРЛИ ЗАТО ШТО СУ ИМАЛИ ОГРОМНА ТЕЛА, А ПРЕМАЛЕ МОЗГОВЕ. ПРЕ ИЛИ КАСНИЈЕ ИСТА СУДБИНА ЈЕДНОСТАВНО МОРА ДА ЗАДЕСИ И НЕФУНКЦИОНАЛНЕ МАМУТСКЕ ОПШТИНЕ ИЗ ВРЕМЕНА КОМУНИЗМА, МЕЂУ КОЈЕ СПАДА И ЧУКАРИЦА. ШТО ПРЕ, ТО БОЉЕ ЗА ОБИЧНОГ ГРАЂАНИНА.

Sat, 09/02/2008 – 14:07 — zemunac

Čim i Žarkovo i Železnik grčevito pokušavaju da pobegnu iz sastava Čukarice, biće da u tom slučaju nešto stvarno vrlo krupno ne valja u samoj Čukarici… Ljudi i treba da budu svoji na svome, a ne pastorčići na vlastitoj pradedovini i u sopstvenoj kući.

Uto, 12/02/2008 – 00:03 — katarina djokovic pesic

nisam imala pojma da je predsednik opstine u kojoj od rodjenja zivim toliko alergican na gradjanske inicijative. pravi demokrata, nema sta. steta sto nije bio predsednik opstine i za zivota josipa broza, sa takvim stavom prema inicijativama gradjana sigurno bi napravio fantasticnu karijeru.

Comments are closed.