2) 24.11.2009.god. Premijera filma „Žarkovo, priča koja traje“ (pogledaj VIDEO)

24.11.2009.iz filma slika 2iz filma slika 3god.

Premijera filma „Žarkovo, priča koja traje“ održana je 24. novembara 2009. godine u bioskopu „Šumadije“. Posle premijere po trafikama će početi da se prodaje i DVD izdanje ovog filma, uz koji će se naći istoimena knjiga, koje predstavlja prošireno izdanje filma.

 

Beogradsko naselje Žarkovo postoji već skoro pet vekova. Za to vreme proslavili su ga razni sportski uspesi, filmski studio u kome je snimao čuveni Omar Šarif, a u poslednje vreme i grafit o Niku Sloteru. Zato je bogatu istoriju ovog dela prestonice reditelj Zoran Janković rešio da pretoči u dokumentarni film „Žarkovo, priča koja traje“.

Gledaoce filma Zorana Jankovića je kroz priču vodio narator, glumac Dragomir Čumić Čuma. Sve o čemu je Čuma govorio propraćeno je bogatom arhivskom građom, a priča o Žarkovu počinje daleke 1521. godine kad je ovo naselje dobilo i ime.

iz filma slika 1

Sala bioskopa „Šumadija” na Banovom brdu bila je mala da, u utorak uveče, primi bar polovinu onih koji su, otkako se pre šest meseci pročulo da se snima film o Žarkovu, sa nestrpenjem iščekivali dan svečane premijere.

Više od pet stotina srećnika uspešnih da gotovo u jednom danu stignu do ulaznice i desetine snalažljivih koji su „zadužili“ stolice iz bioskopskog bifea, ovacijama je pozdravilo autore nesvakndašnjeg filma o lokalitetu sa milenijumskom istorijom tokom koje se mnogo toga splitalo i rasplitalo,  da bi danas Žarkovo postalo jedno od elitnih beogradskih naselja.iz filma slika 5

Na posebno odobravanje publike, u  kojoj su se nalazila i mnoga zvučna imena iz sveta kulture, politike i sporta, naišao je deo filma „Žarkovo — priča koja traje”, u kome se govori o legendarnim žarkovačkim fudbalerima, sokolcima, vežbačima DTV „Partizana” i golubarima. Šarmantni šeret srpskog glumišta Drago Čuma, pobrao je silne aplauze oživljavajući neponovljive fudbalaske veličine kakve su bili braća Čedić, Ćure, Mure, Lembika, ali i prepričavajući anegdote kao spontanu svakodnevicu jednog od pionira žarkovačkog fudbala, Miloša Jelisavčića – Pužare.

– Ko prođe kroz moju avliju u kojoj držim dva odrešena kera, a neuplaši se, taj je igrač za Žarkovo, citirao je Pužuru, na svoj način Drago Čuma.

U publici je počasno mesto imao i Mališa Petrović jedan od retkih živih osnivača „Crvene Zvezde“ i najuspešniji trener u 85-godišnjoj istoriji fudbalskog Žarkova, a salve smeha i aplauz izmamio je dugogodišnji fudbalski dobročinitelj Žarkova, Aranđel Odabašić-Cole.

–Evo četrdeseta će godina kako je FK Žarkovo izgnano sa svog terena kraj Provalije. Uzalud je da pričam da na žarkovačkom imanju stadione imaju Čukarički, Policajac, Lokomotiva, Komgrap, Slavija, a mi smo i danas u makiškom močvarnom rezervatu-rekao je Cole u kameru.

Žarkovci se posebno diče svojim predratnim sokolcima čiju su lozu sa uspehom nastavili vežbači DTV „Partizana”, sa devet sampionskih titula Jugoslavije i 12 ekipnih prvih mesta u Srbiji, kao i golubarima Rerom i Rokinom koji u vitrinama imaju gomilu svetskih priznanja.

autori filma

Autori filma, sa leva na desno Zoran Janković, Milan Simić i Jovan Savković

Producent i režiser filma je Zoran Janković, vlasnik Kosutnjak filma, a scenario potpisuju istraživač Jovan Lj. Savković, poznata TV voditeljka Gordana Predić i dugogodišnji novinar i urednik „Sportskog žurnala“ i „Politike“ Milan Simić.

Košutnjak film je objavio i DVD izdanje filma „Žarkovo priča koja traje“ i knjigu sa istoimenim naslovom.

Preuzeto sa sajta www.kosutnjakfilm.rs

Comments are closed.