2) 27.05.2010.god. Ukrao nakit iz crkve svetog Luke

crkva Sv.Luka27.05.210.god. Press

Mladić koji se molio u crkvi svetog Luke u ulici Kneza Višeslava i upućivao žene gde da ostave priloge za sveće obio je juče staklenu vitrinu sa ikonom Bogorodice. On je opljačkao crkvu tako što je iskoristio buku usisivača dok je čistačica pospremala hol, odvalio katanac na vitrini i pokupio lanac na koji vernici ostavljaju zlatno prstenje i drugi nakit.

Đakon Nenad Jovanović prvi je primetio krađu, nešto posle devet časova, kada se vratio sa jutrenja.

– U pitanju je jerusalimska ikona Majke božje, koju ljudi jako vole. Takva se nalazi na grobu Presvete Bogorodice. Mladić je snimljen kamerom, pa smo odmah videli o čemu se radi. Mi ga ne znamo jer ga nikada ranije nismo videli, ali smo čuli da je poznat policiji. Lopov je ušao u crkvu i u njoj se zadržao dvadeset minuta. Celivao je ikone i molio se, a sve je to snimila kamera – ispričao je đakon Jovanović.

Video-nadzor u ovoj crkvi postoji već nekoliko godina, a dobili su ga kao prilog jedne firme koja obezbeđuje banke i druge objekte.

– Kamera nam je spas u ovakvim situacijama, ali se trudimo da ipak bude diskretna i da vernici imaju neku intimu kada se mole. Poenta nije u odmazdi, već u tome da čoveka sprečimo da učini neko još veće nedelo. On može kasnije da upadne u privatnu kuću i neko čak može i da strada – rekao je đakon Jovanović.Sv.Luka 2

SKIDALI I IKONE SA ZIDOVA

Čistačica Tanja T., koja je u vreme krađe usisavala u crkvi, kaže da je više ništa ne može iznenaditi, jer je za vreme ratova na ovim prostorima videla slične, pa čak i gore stvari.

– Tužno je to što se dogodilo. Mladić se ponašao sasvim normalno i mi ništa nismo posumnjali. Ophodio se prema nama ljubazno, upućivao neke žene gde da stave priloge za sveće. Prilazio je svakoj ikoni i pravio se da se moli. Nije ovo prvi put da ovde kradu, skidali su lopovi i ikone sa zidova – ispričala nam je Tanja.

Policija je pregledala snimak, a na njemu se vidi da je lopov pokušao da obije i ikone Svetog Nikole i Svetog Đorđa, na kojima se jasno video trag šrafcigera.

– Neverovatno je kakvom silinom je on odvalio katanac, vidi se kako su komadi metala leteli. Ukrao je nakit i, što je interesantno, izašao baš kad je radnica isključila usisivač – ispričao je đakon.

Kako je zabeležila kamera, lopov ima izrazito veliki nos, prosečne je visine, nosio je plavi duks sa „puma“ znakom na grudima, kapuljaču na glavi i sportsku torbicu preko ramena. Policija je uzela otiske koje je ostavio, pa sveštenici očekuju da će on ubrzo biti uhvaćen.

Građani koji su sedeli u dvorištu crkve bili su iznenađeni, jer nisu ni slutili da je lopov „radio“ u njihovoj blizini.

– Nisam znala da su pokrali crkvu. Bože sačuvaj! Dolazim ovde povremeno sa decom, ali tako nešto nisam još čula. To je za svaku osudu – rekla nam je Anica, koja je dovela decu da se igraju u crkvenom dvorištu.

Prema rečima sveštenika, ova crkva pljačkana je već nekoliko puta. Kradeno je sa centralne ikone i ikona u kapeli za paljenje sveća, a čak je obijena i službena kancelarija.

O. T. JOVANOVIĆ

Comments are closed.