6) 14.12.2011.god. Uskoro rekonstrukcija prostora česme „BELE VODE“

Kurir Sreda, 14. Decembar, 2011.| Autor: Novinske agencije

Bele vode rekonstrukcija

Savremena pejzažna rešenja, dizajnirana po meri budućih korisnika, ukoro će zameniti oronule, plavne ostatke česme, nekadašnjeg izvora pitke vode

BEOGRAD – Prva javna prezentacija projekta kompletne rekonstrukcije, uređenja i ozelenjavanja prostora česme „Bele vode“, koja se realizuje u saradnji brojnih javnih institucija i preduzeća, održaće se u četvrtak, 15. decembra u 18 časova u opštini Čukarica.

Savremena pejzažna rešenja, dizajnirana po meri budućih korisnika, ukoro će zameniti oronule, plavne ostatke česme, nekadašnjeg izvora pitke vode, i divlje smetlište koje je nastalo na mestu gde je, kako kaže istorija, odlučena Buna protiv dahija. Ovde će u igri uskoro uživati deca, a građani Belih voda dobiće novu oazu za odmor i druženje.

Na inicijativu opštine Čukarica uređenje prostora česme „Bele vode“ biće realizovano u okviru projekta „Urbani džepovi Beograda“ uz podršku Sekretarijata za zaštitu životne sredine. U projektu učestvuju „Zelenilo – Beograd“, „Beogradski vodovod i kanalizacija“ i „Javno osvetljenje“, u saradnji sa Podmlatkom udruženja pejzažnih arhitekata Srbije, Udruženjem pejzažnih arhitekata Srbije i Udruženjem građana „Beogradski festival cveća“.

Izvor „Bele vode“ u Žarkovu prvi put se pominje u zapisima austrijskog obaveštajca Josifa Pavla Mitesera 1784. godine. Prota Mateja Nenadović u svojim „Memoarima“ piše da je Bećir-paša 1805. godine ulogorio vojsku kod Belih voda i navodno se sastao sa voždom Karađorđem. Tu je doneta odluka da se pobiju dahije. Za izvor „Bele vode“ poznato je da je pored njega prolazio stari rimski put u Beogradu za Bosnu. Sve do kraja 18. veka selo oko izvora se zvalo Belo vrelo, a tek kasnije je dobilo ime Žarkovo. Pre 20-30 godina izvorište je preuređeno. Voda izvire iz pet mlaznica, a šesta je služila maloj fontani koja je zapuštena.

Comments are closed.