3) 15.06.2011.god. Promovisana knjiga Milana Simića (pogledaj VIDEO)

15 јун 2011.god.

Inspirisan ljubavlju prema svom Žarkovu, bivši dugogodišnji urednik u Sportskom žurnalu i novinar Politike, Tempa i drugih listova, Milan-Ćumija Simić objavio je knjigu „Na krilima sokola – DTV Partizan – Žarkovo“. U vremenu kada se sport posmatra isključivo i uglavnom kroz novac, kada viteštvo postaje zaboravljena kategorija, priča o neiskvarenim ljudima, zaljubljenicima u sport i fizičku kulturu, pravo je osveženje za publicistiku.

Sportskih knjiga je malo na tržištu, i svaka nova zaslužuje pažnju. Za ovu se može reći da predstavlja svojevrsni udžbenik u kojem je Milan Simić na zanimljiv, a u pojedinim delovima i na emotivan način, kroz više priča predstavio istoriju DTV Partizan iz Žarkova i sportske legende ovog kraja Beograda.

Poznat kao šarmer sa perom, Milan-Ćumija Simić, oduvek je obraćao pažnju na tačnost informacije, ali i na stil. Tako i monografija „Na krilima sokola – DTV Partizan – Žarkovo“ odiše duhom i emotivnim prikazom podizanja sporta u nekadašnjoj beogradskoj opštini, a sada predgrađu prestonice, Žarkovu.

Promociji knjige u Udruženju novinara Srbije prisustvovali su, između ostalih, i generalni sekretar Sportskog saveza Srbije Dane Korica, jedan od osnivača DTV Partizan Jovica Grbić, doajen sportskog  novinarstva Marko Marković…

– U našem dragom Beogradu mi novinari pravimo veliku nepravdu. Jurimo za svakodnevicom, a zaboravljamo na druge, isto tako drage stvari. Ko zna koliko ljubitelja sporta svake nedelje zanima šta će uraditi Žarkovo, Voždovac, Bežanija, Zvezdara, Zemun, Čukarički… Ali, to nije nigde zapisano. Zato se u ime svih zahvaljujem kolegi Simiću što je našao toliko snage i umeća da u prvi plan stavi jedan mali sportski klub, koji dugo postoji i ima drage uspomene – istakao je Marko Marković.

Mladi beogradski glumac Ognjen Mrđanović čitao je pojedine odlomke iz knjige. Najveću pažnju, ali i smeh prisutnih privukla je duhovita priča o legendarnom Žarkovčaninu Predragu Zlatanoviću Šilji, koji je svojevremeno otišao u Tučepe sa namerom da šarmira čuvenu češku klizačicu Hanu Maškovu, ali je umesto njenog, osvojio srce mlade balerine.

Milan-Ćumija Simić napisao je šest knjiga i dva scenarija za dokumentarne filmove.

– Knjiga govori o amaterskom društvu DTV Partizan, kojih nažalost više nema u Srbiji. Nema više ni gimnastičkih društava, koji su negovali gimnastiku kao jednu od svojih osnovnih aktivnosti – setno je objasnio Simić.

Preuzeto sa sajta www.sportal.rs

Comments are closed.