4) 15.09.2011.god. Student iz Žarkova ima pitona za kućnog ljubimca

Egzotične životinje u kući na Belim vodama.

| 15. 09. 2011.god. – 13:31h Blic, Miljana Leskovac | Foto: Petar Marković

Kad stanari naselja Bele vode u Žarkovu dođu na kafu u kuću kod svog komšije F. B. (24), to im je iz opravdanog razloga uvek posebno iskustvo. U dnevnoj sobi, u velikom akvarijumu naspram dvoseda, dočekuju ih loptasti piton, a pored stočića za kafu, u manjem terarijumu obitava leopard-gekon gušter.

piton

Loptasti piton uvija se oko ruke svog vlasnika

– Veoma su pitomi, možete i da ih pomazite – kaže F. B. dok se zmija uvija oko njegove ruke.

Vlasnik ovih neobičnih životinja studira za fizioterapeuta na Visokoj sportskoj i zdravstvenoj školi. Za teraristiku, oblast koja proučava gmizavce, zainteresovao se kao srednjoškolac i tada su, kaže, zmije prvi put “ušetale” u njegov dom. Na njegovu molbu, ne objavljujemo mu pun identitet.

– Drug je držao nekoliko zmija u stanu, što mi je bilo veoma zanimljivo. Želeo sam da probam. Pomogao mi je da nabavim crvenorepu bovu, idealnu za početnike. Kad sam došao kući s novim ljubimcem, pokojna majka je bila šokirana. Rekla je da nikad neće kročiti u sobu gde je zmija. Ipak, brzo se navikla, čak je i zavolela – priča ovaj mladić.

Od tada u stanu stalno ima zmije.

“To je velika zaraza”, objašnjava on, “jer kad jednom imaš zmije u domu, više ne možeš bez njih”. One su pored toga, ističe, od svih životinja najjednostavnije za održavanje.

– Pitona hranim na svakih 10, 20 dana. Od druga koji mi nabavlja zmije, uzimam mrtve miševe i pacove kojima ih hranim. Njima napunim akvarijum i posle toga je moj piton toliko sit da mogu da odem i na duže letovanje bez problema – dodaje vlasnik.

Pitona hrani miševima i pacovima ma svakih 10 do 20 dana: Zmija u posebno uređenom prostoru
Ženka leopard-gekon, iz milošte nazvana Tilda, traži više pažnje, ali ni njoj ne smeta ako je zanemare nekoliko dana.
– Nju hranim na svaka dva dana. I sada ću vam pokazati kako – kaže F. B. dok iz ormana vadi plastičnu kutiju sa stotinama buba lateralis, posebne vrste bubašvaba. Uzima ih rukom, puni celu šaku i ubacuje u posudu kod Tilde. Dok bube mile po posudi, Tilda se polako približava plenu i počinje da ih napada i jede.

– Tilda, isto kao i piton, nije nimalo agresivna prema ljudima. Čak prijatelji i komšije, koji su se u početku čudili mom interesovanju za gmizavce, sada vole da se igraju sa njima kad dođu – kroz osmeh priča F.B.

Kad se Tilda, velika oko 15 centimetara, stavi na ruku, u stanju je da sve svreme nepomično stoji i gleda u oči onoga ko je drži. Osećaj kandžica koje blago zarije u ruku sličan je golicanju. S druge strane, uz pitona adrenalin neprestano skače i preovlađuje čudan osećaj dominacije dok u rukama držite zmiju od čijeg se imena većina ljudi zastraši.

– Piton će napasti samo u nekoliko situacija. Ne smete ga dirati dok tek počinje da vari hranu koju je pojeo. Takođe, miris glodara u njemu budi glad, pa ako ste tek dirali nekog miša, morsko prase ili zeca, ne smete prilaziti pitonu. U periodima “presvlačenja”, kada zmija dobija sivkastu boju kože, osetljiva je i bolje je posmatrati je u akvarijumu – savetuje F.B. i ponosno napominje da već danas dobija novu zmiju udava.

 

Comments are closed.