06) 29.02.2012. god. Srbi i Britanci zakazali revanš posle 100 godina na ragbi stadionu u Žarkovu

Verovatno malo ko zna da je reprezentacija Srbije svoj prvi meč u istoriji u ragbiju odigrala davne 1916. godine u Edinburgu u Škotskoj. Tinejdžeri iz Srbije odigrali su utakmicu protiv vršnjaka na koledžu „Džordž Heriot“. Skoro ceo vek kasnije, na leto će se igrati revanš na stadionu Žarkova.

ragbistiEkipa Pobednika koja će se u junu boriti na turniru Beogradski pobednik protiv vršnjaka sa britanskog koledža

Do ideje smo došli kada smo na televiziji videli dokumentarni film o istoriji srpsko-britanskih odnosa u kojem se zahvaljujući istraživanju spisateljice Luize Miler iz Bruntsfilda pominje i ta ragbi utakmica. U dogovoru srpske i britanske vlade određeni broj naših učenika tada je nakon povlačenja u Grčku otišao na ostrvo da se školuje i kasnije vrati u zemlju. Na koledžu „Džordž Heriot“ jedan od obaveznih predmeta bio je ragbi, pa su naši školarci osnovali svoju reprezentaciju tako što su izabrali petnaestoricu najboljih i igrali protiv ekipe domaćina. Nakon tri godine i završetka školovanja oni su se vratili u zemlju i promovisali ragbi, a prvi klub Beli orlovi osnovao je Maša Marinković u Šapcu 1921. godine – objašnjava Marko Jovanović, sportski direktor ragbi kluba Pobednik.

U Beograd dolazi i lopta kojom su ovi mladići igrali u Edinburgu

Pošto je ragbi sa sedam igrača postao olimpijski sport, u ovom klubu su odlučili da od 29. juna do 2. jula organizuju veliki međunarodni turnir Beogradski pobednik, na kojem će učestvovati juniorska i seniorska ekipa koledža „Džordž Heriot“. Cilj je da se promoviše ragbi i odigra revanš istorijskog meča Srba i Britanaca.

– U Edinburgu su bili oduševljeni tom idejom. Odmah su dolazak najavili direktor i arhivar škole, koji će čak poneti i loptu kojom je igrala prva srpska reprezentacija. Utakmicu smo zamislili kao susret tri generacije, pošto ćemo snage odmeriti i u juniorskoj i u senirskoj konkurenciji, a specijalni gosti biće potomci naših učenika s tog koledža – ističe Jovanović i dodaje da će na turniru učestvovati 20 ekipa iz gotovo cele Evrope.


Objavljeno na sajtu 24sata.rs »

Comments are closed.