Vlajić (Jovan) Vasilije - gardista kralja Petra I

Vlajić (Jovan) Vasilije - gardista kralja Petra I

Vlajić (Jovan) Vasilije, rodjen 1880. godine, poginuo 1915. godine u Prvom svetskom ratu, na Varovnici kod Grocke.
Bio je pripadnik Kraljeve garde, kralja Petra I, intendantskog roda, profesionalni vojnik.
Na prikazanoj slici Vasilije je u paradnoj uniformi Kraljeve garde, sa šajkačom na glavi i Grbom Kraljevine Srbije, dok u ruci drži paradnu dekorativnu sablju. Stasit, visok gardista iz Žarkova sluzio je kralju i otadžbini i dao svoj zivot u Prvom svetskom ratu (Velikom ratu ili Ratu za očuvanje civilizacije, kako su ga još nazivali).
Ime Vasilija Vlajića nalazi se na Spomen ploči palim borcima u OŠ ,, Ljuba Nenadović” u Zarkovu. U Mladenovcu postoji Spomen kompleks Makovnica ~ Varovnica, na prostoru od 35 kvadratna kilometra, koji obuhvata spomenik palim ratnicima tokom Varovničkog boja od 4. do 10. decembra,1915. godine, postavljen na vrhu Varovnice na koti 406 gde je takodje Vasilijevo ime.
Prvi svetski rat promenio je kartu Evrope, ali je odneo mnogo žrtava i promenio sudbine porodica i običnih ljudi. To je bio rat velikih i snažnih posledica. To se desilo i porodici Vasilija Vlajića, koji je iza sebe ostavio suprugu Mariju (devojačko prezime Savić) i troje maloletne dece. Supruga Marija, nežnog zdravlja i još nežnijeg srca, od tuge za prerano izgubljenim mužem,a i zbog nemoći i brige za decu u teškim ratnim godinama, umire godinu dana posle Vasilijeve smrti.
Najstari sin Dimitrije ( 1897.~ 1947.god.) posle očeve i majčine smrti, preuzima ulogu roditelja nad svojim bratom Čedomirom (1905~1976.god.) i sestrom Natalijom (1909~1949.god).
Prilog napisala Marina Vlajić - praunuka Vasilija Vlajića